Keller AG Yetkili Distribütörü

Haberler

Haberleşmede Yeni Bir Çağ: IO-LINK

Haberleşmede Yeni Bir Çağ: IO-LINK

IO – Link Nedir?
IO-Link;  sensör ve aküatörler ile iletişim kurmak için kullanılan, daha kolay ve global bir çözüm arayışı sonucu bulunan, noktadan noktaya dağıtılan seri iletişim protokolüdür. Otomatik olarak sensörleri parametrelerle ifade etme, tesis durumlarının tanısı ve değerlerin ölçümünde kaybı önleyerek aktarma görevleri bulunmaktadır. IO-Link arayüzü hassaslığı ve ekonomik avantajı sayesinde ön plana çıkmaktadır. Kontrolör otomasyonda en düşük seviyeyle iletişim kurmak için geliştirilen IO-Link teknolojisi noktadan noktaya etkin bağlantıya sahiptir. Bir fieldbus (endüstriyel otomasyon için ayrılmış birkaç yerel alan ağlarından (LAN) biri gibi veri yolu sistemi değildir. Sadece sensörler ve aküatörlerin  (aktifleştiriciler) arasındaki bağlantı teknolojisinin daha da geliştirilmesi için tasarlanmıştır. Standart olan tüm açık haberleşme sistemleri ve otomasyon sistemlerine entegre edilebilir ve kumandadan rahat bir şekilde çalıştırılması mümkündür. Tarayıcılar, reflektörlü sensörler veya fiberoptik gibi basit yapılı sensörlerde IO-Link ürünleri daha fazla talep edilmeye başlandı.
IO-Link dilini bilmeyen bir sensör dahi IO modülüne bağlanabilir. Ancak zor olan kısım fazladan bir arayüz kullanmaya ihtiyaç duyurmasıdır. Ancak kolaylığı ve globalliği makine üreticisine IO-Link kurulumu yaptırtmış, olumlu sonuçlar sergilemiş ve bu olayın standart hale gelmesini sağlayıp arayüzün değerini anlatmayı başarmıştır. Geliştirilen versiyonları ile harici veri yönetimi özelliği sağlamış ve bu sayede kendisine bir ivme daha kazandırmıştır. Veri yönetimi özelliği ile parametre ayarlarının tekrar yapılmasına gerek kalmadan sensör değişimi imkanı sağlanmıştır.

IO-Link ve cihazlar arasında 400 mikro saniyede, 230 kBaud (uzak iletişim ve elektronikte kullanılıp, saniyedeki atım oranını veren birimdir) hızda iletim gerçekleştirmektedir. İstenildiği takdirde büyük veri paketleri de seçilebilir. İşlenen veriler (analog değerler, anahtarlama durumları vb.), üretici ID verileri, sistem parametreleri (alt sınır, duyarlılık vb.) ve konfigürasyon verileri, ihtiyaç halinde kontrol verileri IO-Link üzerinden gönderilebilir. Karmaşık sensörlerde verileri gerçek zamanlı olarak aktarabilirsiniz. Böylece çok efektif ve ekonomik bir otomasyon çözümü sağlanmış olur ve kablolama işlemi çok daha basit bir hale gelir. Hemen hemen her yerde daha fazla bilgi, konfügürasyon ve kontrol sağlayabilir ve kablo karmaşıklığını azaltır.



Diğer Haberler