Keller AG Yetkili Distribütörü

Haberler

LoRa: Kablosuz Haberleşmenin Yükselen Yıldızı

 

LoRa Nedir?

LoRa bir modülasyon tekniği. Long Range (Uzun Mesafe) kelimelerinin ilk hecelerinden oluşuyor ve Wi-Fi ve kablolu haberleşme gibi rakip teknolojilere göre bazı avantajlara sahip. Radyo frekanslarını kullanarak iletişimi sağlıyor. 2012’de Fransa’da geliştirilen bu teknoloji, 2015’te kurulan LoRa Alliance’ın kurucu üyelerinden Semtech satın aldı.

LoRaWAN Nedir?

LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) ise bölgesel veya küresel ölçekte bir ağ üzerinde kablosuz olarak çalışan ürünlere yönelik tasarlanmış, düşük güç tüketimi ile haberleşmeyi sağlayan geniş alan ağı olarak tanımlanabilir. 

LoRa, IoT uygulamalarında çok büyük bir potansiyele sahiptir. LoRa teknolojisi için her bölgeye göre özel olarak belirlenmiş farklı radyo frekansı aralıkları kullanılıyor. Açık arazilerde 15 km'ye kadar genişleyebilen bir mesafede bağlantı kurma olanağını sağlarken, iç ortamlarda ise metal ve RF yoğunluğuna bağlı olarak 1 km yarıçapındaki bir alanı kapsayabiliyor.

LoRa teknolojisinin geliştirilmesini tetikleyen başlıca sebeplerden biri, hücresel haberleşme (2G, 3G, 4G), Wi-Fi ya da Bluetooth gibi yöntemlerin, özellikle uzun mesafede veri iletiminde performanslarının çok iyi olmaması. İletimin sürekliliğinde kopmalar ve kesintiler yaşatan bu teknolojiler, kapsama alanı genişletilmek istendiğinde ise astronomik maliyetlere sebep oluyor.

10 Yıla kadar pil ömrü

Hücresel haberleşme, Wi-Fi ve Bluetooth gibi uzun süredir kullanımda ve yaygınlaşmış teknolojilerin bir diğer problemi ise yüksek pil tüketimi. Bu teknolojiyi kullanan kablosuz cihazların bataryalarının sık sık değiştirilmesi ya da şarj edilmesi gerekiyor, bu da bu teknolojileri özellikle iş sahaları gibi belirli alanlarda kullanımları açısından pratiklikten uzaklaştırıyor.

Geniş alanlarda çevresel şartlara dayanıklı bir kapsama alanı sağlayan LoRaWAN teknolojisi, çok az pil tüketme özelliği ile batarya ömrünü on yıla kadar uzatabiliyor ve bu sayede de çok farklı alanlarda kolaylıkla kullanılabiliyor.

Maliyet avantajı

LoRaWAN ağı, hücresel şebekeye ya da diğer teknolojilere göre daha az donanım gerektiriyor. Az donanımla çok geniş kapsama alanı sağladığı için de, düşük maliyet avantajı ile kolaylıkla kurulabiliyor. Örneğin bütün şehri kapsayacak bir “akıllı şehir projesi” LoRa tabanlı sistemlerle, Wi-Fi ya da hücresel şebekeye kıyasla çok uygun maliyetlerde yapılabiliyor.



Diğer Haberler